Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Korpa

2010.01.06

Jóllehet, sokan szenvednek hajproblémákban, mégis szinte alig akad közülök, aki beszélne is róluk. Ezzel a kis felvilágosítással rajtuk szeretnék segíteni!

 

Kép 

KORPA:

Kínos és cseppet sem mutat látványosan, ha jól észrevehetően megtelepszik a vállakon és a háton. Szerencsére a korpaproblémát egész könnyen lehet kezelni.

 

 

 Okai: a faggyúmirigyek öröklött túltengése vagy pangása, stressz, túlterheltség, szervi betegségek, gyógyszerek, a fejbőr nem megfelelő ápolószer okozta kilúgozódása, valamint a bőr nem savvédőrétegének sérüléseilehetnek az okai a kínos korpaképződésnek.

Tünetei: száraz, feszülő, viszkető fejbőr, zavaró bőrpikkelyek, melyek a fejről a ruhára peregnek. Segítség: a speciális korpa elleni samponok különösen kíméletesen és alaposan megtisztíthatják a fejbőrt és hajat.

Korpás hajra: Gyors és hatékony segítség a fejbőrnek a menta. Tea formájában is tökéletesen kifejti hatását. Nyugtatja a bőrt, frissít és fertőtlenít. Megszünteti a kellemetlen viszketést. Minden hajmosás után alkalmazhatjuk, ha az utolsó öblítővízbe keverjük.

 

"Makacs" korpára:

Moss gyakran hajat! 

A szakemberek ebben egyetértenek: akinek korpája van, gyakran mossa a haját - ha szükséges, mindennap.

Gyakran a kímélő, semleges sampon használata elég ahhoz, hogy úrrá legyél a problémán. A korpát sokszor a túl zsíros fejbőr okozza. Ha naponta enyhe, azonos mennyiségű desztillált vízzel hígított samponnal mosol hajat, csökkentheted a fejbőr zsírosságát anélkül, hogy a fejbőr hámlását súlyosbítanád.

Ha a normál sampon nem hatékony, válts korpaellenes változatra. A korpa elleni samponokat aktív hatóanyaguk szerint lehet osztályozni. A hatóanyagtól függően a samponok különböző módon hatnak.

A szelén-szulfid- és a cinktartalmúak hatnak a leggyorsabban, gátolva a fejbőr sejtjeinek osztódását. A szalicilsav- és kéntartalmúak fellazítják a bőrpikkelyeket, hogy könnyen le lehessen mosni őket.

Azok, amelyekben baktériumellenes hatóanyag van, csökkentik a fejbőr baktériumainak a számát, ezáltal a fertőzés veszélyét. A kátránytartalmúak lassítják a sejtnövekedést.

 

Ez korpa vagy bőrgyulladás?

A súlyos korpa valójában bőrbetegség, amit az orvosok úgy hívnak, hogy seborrhoeás dermatitis. Ez egy faggyúmirigyes bőrgyulladás, ami gyógyszeres kezelést igényel. Keress fel bőrgyógyászt, ha az alábbi tüneteket észleled:

  • fejbőr-irritáció,
  • vastag bőrpikkelyek a rendszeres korpa elleni samponok használata ellenére,
  • sárgás kérgesedés,
  • vörös foltok, különösen ott, ahol a haj a nyak bőrével érintkezik.

 

Jöhet a kátrány

Nagyon makacs esetben kátrányalapú változat ajánlott. Dörzsöld be a fejbőrödet a kátránysamponnal, és hagyd rajta a habot öt-tíz percig, hogy209345.jpg legyen ideje hatni. A legtöbben túl gyorsan leöblítik a korpa elleni samponokat, így azok nem fejthetik ki áldásos hatásukat. Ha eddig azért kerülted a kátrányt, mert úgy gondolod, kellemetlen szaga van, meglepődsz majd, hogy az újabb fajták mennyivel kellemesebbek.
Ne legyél túl kíméletlen! Ha a korpa elleni készítmény túl erős a mindennapos használatra, akkor váltogasd normál samponnal.

Ha szőke a hajad, kétszer is gondold meg, mielőtt kátrányalapú sampont használsz. Ezek gyakran barnásan elszínezik a világos hajat.

 

Kétszer samponozz!

Mindig kétszer mosd meg a fejbőrt a korpa elleni samponnal. Először a zuhanyozás megkezdése előtt, így a samponnak elegendő ideje van, hogy hasson. Hagyd rajta a habot, amíg befejezed a zuhanyzást, majd alaposan öblítsd le a hajad. Ezt egy gyors második mosás és öblítés kövesse. A második öblítés után marad egy kevés orvosság a bőrön, ami a következő hajmosásig kifejtheti hatását.

 A gyógysampon hatékonyságát fokozhatod. Dörzsöld jól be a fejbőröd, majd húzz rá műanyag zuhanyozósapkát. Hagyd rajta egy órán át, majd öblítsd le a sampont.

 

Fejmasszázs

Amikor hajat mosol, ujjhegyeiddel finoman masszírozd meg a fejbőrt, hogy segítsd a hámlást és a pikkelyek leválását. De ne vakard, mert az gyulladáshoz vezethet, ami rosszabb, mint a korpásodás.
A kakukkfű enyhe fertőtlenítőszer, segít a korpa fellazításában. Hatékony öblítőszert készíthetsz, ha négy púpozott evőkanálnyi szárított kakukkfüvet teszel fél liter forró vízbe, és tíz percig állni hagyod. Szűrd le a főzetet, és hagyd kihűlni. Öntsd a felét a tiszta, nedves hajra úgy, hogy mindenhol érje a bőrt. Masszírozd be finoman, és ne öblítsd le! A maradékot tedd el későbbre.

 

És a hajad?

Bár a korpásodás elleni samponok hatékonyak a fejbőrre, kissé durvák lehetnek a hajhoz. Ezért minden hajmosás után használj balzsamot, hogy ellensúlyozd a sampon negatív hatását.